Programma:
29 gestapelde huurappartementen in zes verschillende types met op de begane grond 2.065mē vrij indeelbaar winkeloppervlak

Locatie:
Zuid-Koninginnewal hoek Molenstraat, Helmond

Opdrachtgever:
Volker Wessels Vastgoed BV, Zoetermeer

Belegger:
Akzo-Nobel pensioenfonds, Arnhem

Projectarchitecten:
Hans Lortye,
Frank van de Loo

Adviseur constructies:
Adviesbureau Van de Laar BV, Eindhoven

Adviseur bouwfysica:
Van de Laar Physicon BV, Eindhoven

Uitvoering:
Aannemingsbedrijf Laeven BV, Heerlen

Opgeleverd:
maart 1997

Project #: 9404
9404-fot-1.jpg
9404-fot-3.jpg
9404-sch-001.jpg
9404-sit-2.jpg
Woon-winkelgalerij Doorneind te Helmond


Liggend net buiten het historisch centrum van Helmond en aan de rand van het voetgangersgebied fungeert dit woon-winkelgebouw als overgang tussen de kleinschalige bebouwing van het centrum en de grootschalige architectuur langs de Traverse, een vierbaansweg uit de jaren zestig dwars door Helmond.
Het gebouw heeft een stedelijk karakter gekregen en is opgedeeld in drie grote korrels langs de Zuid-Koninginnewal en twee kleine korrels aan de Molenstraat, een oude winkelstraat.
Aan de ontsluitingsroute van de woningen, van hoofdentree tot aan de voordeuren op galerij, is bijzondere aandacht besteed zowel met betrekking tot de sfeer als de sociale veiligheid.
De winkelzone op de begane grond is vrij indeelbaar. Door de speciale luifelconstructie wordt de indeling van de winkelpuien bepaald. Eenheid in de winkelzone blijft hierdoor gewaarborgd. Ook voor de winkelreclames zijn zones aangewezen en spelregels vastgelegd welke door de plaatselijke welstandscommissie worden gehandhaafd.

Nominatie

Het gebouw is, door een jury onder voorzitterschap van Prof. D.C. Apon, genomineerd voor de Architectuurprijs 1997 van de gemeente Helmond. Bij de presentatie werd van het genomineerde project het volgende gezegd:
De Zuid-Koninginnewal is van aanzien veranderd door de bouw van dit krachtig op zijn plaats gezet gebouw. Aan de schaal van het gebouw is veel zorg besteed. Dat is te zien aan de sterke geleding van het gebouw, de afwisseling in hoogte en de gevarieerde indeling van de gevels. Ook door de behandeling van het metselwerk harmonieert het gebouw met de stedelijke omgeving. De luifels zijn op een bescheiden, maar fraaie wijze toegevoegd.


opdracht ontwerp