Programma:
Uitbreiden van woning met ruimte voor tentoonstellen van schilderijen van
ca. 180m≤

Locatie:
Krommeweg 2 in een villawijk met ruime kavels en vrijstaande landhuizen, Stiphout, Helmond

Opdrachtgever:
De heer en mevrouw van Asten, Helmond

Projectarchitect:
Hans Lortye,
Frank van de Loo,
Bas Knapen

Adviseur constructies:
Bolwerk & van der Velden bv, Deurne

Adviseur bouwfysica:
Baars, adviesburo voor bouwfysica, Eindhoven

Uitvoering:
Bouwbedrijf van den Heuvel, Helmond

Opgeleverd:
juli 2003

Project #: 01.126
001-126-fot-1b.jpg
002-126-bg-1.jpg
003-126-scan0008.jpg
004-126-drs-1.jpg
005-126-050325-12.jpg
De Vennengalerie te Stiphout te Helmond


De heer en mevrouw van Asten zijn kunstliefhebbers pur sang en hebben dan ook hun hele huis volhangen met kunst, vaak van bevriende kunstenaars.
Voor een groot deel van de kunstcollectie is geen plaats om deze tentoon te stellen. Vandaar de opdracht om een vrijstaand gebouw te ontwerpen voor het tentoonstellen van schilderijen en beelden. Het gebouw moet middels een nieuwe toegangshal gekoppeld worden aan de woning.
De galerie is -binnen de grenzen van het bestemmingsplan- zover mogelijk los van de bestaande woning geplaatst en heeft de vorm van een eenvoudig langgerekte gesloten doos van twee verdiepingen. Op de koppen wordt dit volume opgesneden op zodanige wijze dat aan de voorkant vanaf de openbare straat een glimp van het interieur zichtbaar is. Aan de achterzijde is overhoeks een groot panoramaraam aangebracht waardoor de schitterende natuurlijke omgeving deel uit maakt van de getoonde collectie kunstwerken. Zinken lichtkappen die een link leggen met het industriŽle verleden van Helmond, zorgen in combinatie met vides voor voldoende daglicht in het hart van het gebouw. Een verdiepte carport met een sedumdak verzacht de overgang naar de tuin.
opdracht ontwerp