Programma
Een testhal van 8000m≤ met werkplaats, opslag en kantoorruimte van ca. 1000m≤ BVO

Locatie
Aan de Stapelovenweg op bedrijventerrein Schooten te Helmond

Opdrachtgever
J.G. van de Westerlo & E.J.C. Janssen - van de Westerlo, Helmond

Projectarchitecten
Hans Lortye,
Frank van de Loo

Adviseur constructies
Adviesbureau van de Laar, Eindhoven

Uitvoering
Bouwbedrijf L. van de Ven BV, Veghel

Opgeleverd
juli 2003

Project #: 02.146
001-146-fot-01a.jpg
002-146-fot-13.jpg
003-ControlRoom.JPG
004-146-impr-04.jpg
Bedrijfsgebouw TNO VEHIL-lab te Helmond


Het belangrijkste onderdeel van het programma vormt de grote testhal van 200m lang en 40m breed, volledig kolomvrij, die bestemd is voor het testen van rijdende en op een rollerbank voortbewegende voertuigen, waarbij reŽle situaties onder geconditioneerde omstandigheden kunnen worden gesimuleerd. Een hoogwaardige techniek maakt precisiemetingen mogelijk. Vanwege de vaak gevoelige opdrachten is inkijk van buitenaf niet acceptabel.
Geprobeerd is om de grote lengte van de testhal in relatie tot de omringende gebouwen en anderzijds de belangrijkste activiteit die binnen door TNO wordt uitgevoerd, te weten het doen van diverse metingen, afleesbaar te maken in de beide langsgevels. Het metalen, zilverkleurige gebouw krijgt hier door toepassing van antracietkleurige gevels met zilveren stroken en cijfers zijn typische karakter.
Voor de spanten met een overspanning van 40m is gezocht naar een zo optimaal mogelijke verhouding tussen vorm en gewicht, hetgeen geleidt heeft tot bijna lensvormige vakwerken, die de binnenkant van de testhal in combinatie met een over de volledige lengte doorlopende lichtstraat een zeer verfijnd karakter geven.
opdracht ontwerp