Programma:
8200 m˛ bedrijven en kantoren t.b.v. AFB / BES - Helmond

Locatie:
Steenovenweg te Helmond

Opdrachtgever:
Bouwbedrijf L. van de Ven - Veghel

Projectarchitect:
Hans Lortye

Adviseur constructies:
Van der Zanden Bouw-Adviesbureau - Helmond

Adviseur geluid:
Peutz - Mook

Uitvoering:
Bouwbedrijf L. van de Ven - Veghel

Opgeleverd:
2013

Project #: 11.389
AFB_-_Benteler_Helmond-02.jpg
AFB_-_Benteler_Helmond-04.jpg
TCB1_-_HTACampus-01.jpg
situatie-nieuw.JPG
AFB / Benteler AutomotiveCampus (TCB1) te Helmond


Het pand krijgt twee afzonderlijke gebruikers, te weten: Automotive Facilities Brainport (AFB) en Benteler Engineering Services (BES). Benteler was de voormalig eigenaar van het gebouw, maar het gebouw én het complete terrein met opstallen zal door het Duitse bedrijf verkocht worden aan een marktpartij die het terrein en de gebouwen verder zullen gaan exploiteren en ontwikkelen.

Door AFB en BES worden testen met chassis en motoren uitgevoerd op het gebied van 'fatigue-, strength- en shake' testen. Door deze samen te voegen ontstaat er een kruisbestuiving en kunnen bepaalde testfaciliteiten door beide bedrijven gebruikt gaan worden. Ook worden er ruimten gemaakt voor de verhuur aan startende ondernemingen.

Het gebouw zal het eerste gebouw worden binnen het masterplan voor de AutomotiveCampus in Helmond.
Binnen het masterplan worden drie zones onderscheiden: de 'Boulevardzone', de 'Campuszone' en de 'Beekzone'. De eerste twee zones liggen rond het zogenaamde 'Campuspark'. Het gebouw is gelegen in de Campuszone en kijkt uit op het Campuspark.

In het bijbehorende beeldkwaliteitplan is de beeldtaal uitgesproken modern: TNO is hiervoor een mooie referentie. Het pand moest qua uitstraling bij zowel het beeldkwaliteitplan als bij het nieuw te realiseren AFB-Center passen. Hiervoor werd vanuit Brainport Development ondersteuning gezocht bij designstudio KesselsGranger DesignWorks die zich ging buigen over de 'huisstijl' en de 'look en feel' van het nieuwe AFB. Dit heeft tot een nauwe samenwerking geleid tussen KesselsGranger DesignWorks en LXarchitecten. Een van de uitgangspunten was om een minimalistisch gebouw te ontwerpen geďnspireerd door de automotive industrie.

De entrees voor beide bedrijven zijn in de uiterste hoeken van het gebouw gelegd en worden samengenomen door een groot haakvormig kader. De hoeken zijn volledig in glas uitgevoerd.
Op de kantoorverdieping worden beide entreezones door een doorlopend bandraam met elkaar verbonden.
Om het gebouw een 'automotive'-uitstraling te geven en de suggestie van 'duurtesten' te verbeelden zijn aan de voorzijde stalen 'puntprofielen' toegepast met, verschillende afmetingen, waardoor de gevel in beweging lijkt te komen. Hierdoor ontstaat een zogenaamd 'harmonica'-effect.

De overige drie gevels zijn ondergeschikt gehouden en uitgevoerd met een antracietkleurige golfplaat. In deze gevels vinden voornamelijk transportbewegingen plaats.


Bijzonderheden

Het gebouw wordt gerealiseerd op de plaats van een bestaande bedrijfshal. De constructie zal zoveel mogelijk worden hergebruikt.
Het gebouw krijgt bijzondere testfaciliteiten. VDL zal er een zogenaamde WeWeLer gaan realiseren waardoor het mogelijk wordt om vrachtwagens en autobussen op rollerbanken te testen, waarmee wegsituaties en bochten worden nagebootst.
Ten behoeve van de proefopstelling wordt een betonnen kelder gerealiseerd van 24 x 15 x 9 m (lxbxd).
Deze zal worden uitgevoerd middels 'onderwaterbeton'.

YouTube - TCB1
opdracht ontwerp