Programma:
Permanent Theater Speelhuis
Locatie:
Kromme Steenweg Helmond

Opdrachtgever:
Gemeente Helmond

Projectarchitecten:
Hans Lortye en Bas Knapen

Interieur:
SVDK Interieurarchitecte(n) - Helmond

Visualisatie:
ZZEF Visualisatie - Helmond

Landschapsarchitect:
MTD Landschapsarchitecten - Den Bosch



Project #: 15.496
Speelhuis_Helmond_exterieur_LX.jpg
Speelhuis_Helmond_interieur_LX.jpg
Definitief Theater Speelhuis - Helmond


De opgave was 'het definitief maken van het Tijdelijk Theater Speelhuis'. Om deze definitieve status te bereiken waren een aantal ingrepen nodig die de pijnpunten uit de tijdelijke oplossing zouden elimineren. Tegelijkertijd moest een passende uitstraling gezocht worden bij het nieuwe theater en moest worden nagedacht over bezoekers- en goederenstromen.

Het programma kende een complexe logistiek die t.o.v. de bestaande tijdelijke theaterzaal lastig op te lossen was. In de tijdelijke oplossing lag de bezoekersentree verscholen aan de achterzijde van het gebouw (naast een leegstaand schoolgebouw). Tegelijkertijd lag het laad-losgedeelte volop in het zicht vanuit de plein- en stadszijde.

De oplossing voor dit probleem werd gevonden in het opnemen van beide plekken in één nieuw gebaar. Dit gebaar manifesteert zich in de vorm van een abstracte glazen doos, die de wand gaat vormen aan een nieuw te vormen 'cultuurplein'. De bestaande school moest daarvoor worden geamoveerd. Door het weghalen van de school ontstond als het ware één groot plein met daarop de kerk en de pastorie.

In dit concept werd de kerk het hart van het nieuwe gebouw. Door het volledig glazen volume het gebouw te laten 'omhelzen' werden alle functies rondom het gebouw ontsloten. Dit maakte het tevens mogelijk om artiesten van twee kanten naar de foyer te laten komen, maar toch anoniem het gebouw te benaderen.

In de beoordeling was de commissie zeer positief verrast over het concept. Het verschil met de winnaar zat in details en uitwerking van het vergelijkbare idee.
opdracht ontwerp